Veelgestelde vragen

De doornmaat is de afstand gemeten van de voorplaat tot het hart van het cilinder-, kruk- of sleutelgat. De afbeelding geeft een duidelijk beeld hoe u deze afstand kunt meten.

Doornmaat berekenen
De PC maat is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Omdat dit ook het hart van bijvoorbeeld een WC slot kan zijn die bezet/vrij aangeeft wordt deze maat meestal gewoon de afstand genoemd (zie afbeelding). De meest voorkomende PC maten zijn; 55mm, 72mm en 92 mm.

PC afstand berekenen
Er gelden bepaalde Normen die aangeven of een deur of slot links of rechts draaiend is. Binnen Nederland geldt een soort van praktijkregel. Wanneer je aan de kant staat waar de scharnieren zich bevinden (zichtbaar zijn) en u de deur naar u toetrekt/naar binnen opent dan kijkt u of de scharnieren zich links of rechts bevinden. Wanneer de scharnieren links zitten dan is het een linksdraaiende deur. Wanneer de scharnieren rechts zitten dan is het een rechtsdraaiende deur. Vaak zie je ook nummers 1 t/m 4 staan bij artikelen waar wordt gesproken over draairichting. Die nummers komen overeen met een draairichting. Hieronder ziet u hoe u die nummers moet interpreteren. Nummer 1 en 3 zijn Din Links. Nummers 2 en 4 zijn Din Rechts.

Draairichting van een deur of raam
Het opmeten van een cilinder is redelijk eenvoudig, u heeft alleen een meetlatje nodig. Je kunt niet zomaar een profielcilinder kopen en dan de maten maar even gokken. En als u niet precies weet wat er bedoelt wordt met 30/30 of 30/35, dan is het verstandig om dit artikel te lezen. Cilinder meten moet nauwkeurig Een cilinder meten moet nauwkeurig. Doet u dat niet dan bestaat de kans dat u cilinder langer is dan uw deurbeslag. Als dit gebeurt dan steekt de cilinder uit uw beslag en is het voor een inbreker eenvoudiger om cilinder open te breken. Het is daarom belangrijk dat u uw cilinder nauwkeurig op meet.

Profielcilinder 30/30
Het veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging is voorzien van een hard metalen bescherming, die de cilinder beschermt tegen uitboren en het uittrekken van de cilinder. U kunt er ook voor kiezen om alleen de cilinder te vervangen door een anti-kerntrek cilinder.

Kerntrek veilige cilinder Kerntrek veilige cilinder Getrokken cilinder zonder beveiliging

Heb je een vraag die niet op deze pagina wordt behandeld? Neem gerust even contact met mij op!